poniedziałek, 21 maja 2012

Wspaniale nawilżające masło cupuacu

Masło cupuacu (czyt. kupasu) uzyskujemy w wyniku tłoczenia na zimno nasion drzewa Teobroma grandiflorum rosnącego w lasach deszczowych Amazonii, na terenie Peru i Brazylii.

Masło to jest bogate w fitosterole, witaminę E oraz charakteryzuje się kapitalną zdolnością wchłaniania wody (min. 200 %), dzięki czemu jest bardzo cenionym i efektywnym zamiennikiem lanoliny, w związku  z czym bywa nazywane „roślinną lanoliną”.

Fitosterole, czyli sterole pochodzenia roślinnego mają budowę zbliżoną do steroli występujących w serum i w cemencie międzykomórkowym. Dzięki temu stanowią cenny składnik kosmetyczny, wzmacniający lipidową barierę naskórka i hamujący utratę wody. Należą do związków dobrze tolerowanych przez skórę. Wpływają na nią zmiękczająco, poprawiają jej elastyczność oraz działają przeciwzapalnie i regenerująco.

Masło cupuacu jest doskonałym emolientem o silnych i długotrwałych właściwościach nawilżających, łagodzących (zmniejsza zaczerwienienia), wygładzających oraz rewitalizujących suchą i zniszczoną skórę. Jest zaliczane do naturalnych filtrów promieniochronnych chroniących skórę przed działaniem promieni UVB i opóźniających procesy jej starzenia.

Masło ma delikatny, jogurtowy zapach.

Kosmetyki Declaré bogate w masło cupuacu to: krem Siła Oceanu, Luksusowy krem kawiorowy, Krem kawiorowy pod oczy, Maska kawiorowa oraz Krem trójaktywny pod oczy z linii Vitamineral.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz